Yksilöllisellä unisuunnitelmalla kohti onnistunutta unikoulua



14.7.2020



Nukkuminen ja unitottumukset ovat kokonaisvaltainen asia, joten myös unikoulun onnistuminen riippuu monesta. Yksi tekijä tässä palapelissä on hyvin tehty unisuunnitelma. Koen tärkeänä tarjota kaikille pienille asiakkailleni ja heidän perheilleen yksilöllisen unisuunnitelman, jotta unikoulun onnistumisprosentti olisi mahdollisimman korkea.


Mitä yksilöllinen unisuunnitelma käytännössä sitten tarkoittaa?





Perheen unitavoitteet

Teen unisuunnitelman aina sen perusteella mitkä perheen unitavoitteet ovat. Tavoitteet voivat olla säännöllisen päivärytmin löytäminen, yösyöttöjen lopettaminen, päiväunien parantaminen, yöheräilyjen vähentäminen tai hyvin aikaisten aamujen työstäminen. Tai kaikki nämä tavoitteet yhdessä. Univelan painaessa ja vanhempien ollessa aivan äärirajoilla jaksamisen kanssa, on usein järkevää pilkkoa tavoitteet pienemmiksi ja aloittaa esimerkiksi yöheräilyistä. Kun yksi uniongelma alkaa helpottamaan, voi seuraavan ottaa työn alle.


Joskus vanhempien toiveet ja tavoitteet ovat mahdottomia toteuttaa, mutta silloin kerron ja motivoin miksi näin on ja mietimme yhdessä mitkä voisi olla perheen tilanteeseen ja lapsen ikään nähden saavutettavissa.


Nukkumisjärjestelyt

Huomioin peheen toiveet nukkumisjärjestelyiden suhteen, eli missä vanhemmat toivovat lapsen nukkuvan. Unikoulua voi pitää lapselle onnistuneesti ja silti jatkaa perhepedissä tai samassa makuuhuoneessa nukkumista. Jos vanhemmat toivovat, että lapsi siirtyisi omaan sänkyyn ja jopa omaan huoneeseen nukkumaan, on siirto helppo toteuttaa unikoulun aikana. Siirto nukkumaan omaan huoneeseen voi tehdä myös hyvin lempeästi asteittain.


Päivärytmi

Samanlainen päivärytmi ei sovi kaikille lapsille tai perheille. Siihen vaikuttaa mm. lapsen ikä ja iänmukainen ja yksilöllinen unentarve ( yöunien ja päiväunien kesto, päiväunien määrä, hereilläoloikkunat eli kuinka kauan lapsi on hereillä unien välissä), lapsen päivähoito, vanhempien työt, perheen muiden lasten rytmi jne. Päivärytmin tulisi kumminkin olla sellainen, että lapsi saa riittävästi unta oikeaan aikaan ja perheen arki rullaa mukavasti.


Iltarutiini

Rauhallinen ja turvaa tuova iltarutiini on yksi tärkeimpiä asioita hyvissä unitottumuksissa. Hyvä iltarutiini on perheen näköinen ja koostuu juuri niistä asioista, joita kyseinen lapsi tarvitsee. Monelle pienelle lapselle ja vauvalle yö on pisin aika päivästä, kun on erillään vanhemmistaan. Siksi painotan aina vanhemmille, että iltarutiinien aikana tulisi suoda lapselle täyden huomion ja läsnäolon sekä antaa paljon lähetisyyttä.


Unikoulumetodi

Unikoulumetodi tulee sopia lapsen temperamenttiin ja vanhempien arvomaailmaan. Unikoulumetodeja on monenlaisia ja niitä pystyy muokkaamaan loputtomin. Lähtökohtaisesti suosittelen uniongelmia ratkotessa aina lempeää lähestymistapaa, jota voi tarvittaessa muuttaa jos unikoulu ei näytä tuottavan tulosta.


Unisuunnitelmaa joutuu joskus unikoulumatkan aikana muokkaamaan, jos jokin kohta siinä ei toimi tai tuota tulosta. Tämäkin on osa sitä yksilöllistä palvelua, jota haluan perheille tuottaa. Ajoittain tulee tilanne vastaan, että hyvästä unisuunnitelmasta ja vanhempien erinomaisesti toteutetusta unikoulusta huolimatta uniongelmat jatkuvat. Tälläisen tilanteen taustalla saattaa löytyä montakin syytä, siitä kirjoittelen lisää tulevassa blogipostauksessa.