KESÄAIKA- KOHTI VALOISAMPIA AAMUJA



2.3.2020



Sunnuntaina 29. maaliskuuta Euroopassa siirrytään kesäaikaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että illalla nukkumaanmenoaika siirtyy tunnin myöhemmäksi ja aamulla kello 07 herääminen onkin vasta kello 08. Joillakin lapsilla, varsinkin vauva- ja taaperoikäisillä, kellojen siirtäminen voi hämmentää ja seuraava viikko voi olla uuden päivärytmin hakemista. Tässä muutama vinkki miten kesäaikaan siirtymistä voi helpottaa.





1. Ennakoi kellojen siirto

Uuteen aikatauluun voi siirtyä pikkuhiljaa jo edeltävällä viikolla. Noin viikkoa ennen kesäaikaan siirtymistä kannattaa lapsen nukkumaanmenoaikaa aikaistaa noin 15 minuutilla. Eli jos nukkumaanmenoaika tavallisesti on klo 19:30, kannattaa lasta nyt laittaa unille klo 19:15. Joka toinen päivä nukkumaanmenoaikaa aikaistetaan 15 minuutilla ja näin ollen lapsi on jo uudessa rytmissä, kun kesäaikaan siirrytään virallisesti. Muista myös aikaistaa päiväunia 15 minuutilla, jotta ne pysyvät rytmissä mukana.


2. Pimennysverhot

Täysin pimeä makuuhuone on usein edellytys laadullisesti hyvälle unelle. Pimennysverhoihin kannattaa siis satsata, varsinkin kun Suomessa aamut ja illat ovat valoisat kesäaikaan.


3. Altista luonnonvalolle

Pimeys ja valoisuus vaikuttavat meidän univalverytmiin, eli sisäiseen kelloon. Toisin sanoen, valoisuus viestittää meidän elimistölle, että on aika olla valveilla. Avaa siis verhot heti aamusta ja jos mahdollista ulkoilkaa luonnonvalossa.

4. Rauhoittava iltarutiini ja päiväunirutiini

Rauhoittava iltarutiini on viesti lapsen elimistölle, että nukkumaanmenoaika lähestyy. Panosta siis tarpeeksi pitkään ja rauhoittavaan iltarutiiniin. Yritä olla kiirehtimättä ja anna lapselle paljon huomiota ja läheisyyttä. Lapsen iästä ja temperamentista riippuen iltarutiinin sopiva pituus on 15-60 minuuttia.


Jos päivärytmin siirtämistä pikkuhiljaa jo viikon verran etukäteen, ei tunnu omalta jutulta, ei syytä huoleen. Ensimmäisinä päivinä voi huomata, että lapsi on normaalia väsyneempi, jos häntä joutuu herättelemään aamulla. Useimmiten lapsi tottuu uuteen rytmiin alle viikossa, kunhan huolehtii säännöllisistä ruokailuajoista, päiväuniajoista ja nukkumaanmenoajoista.